CoursesCompetitionsLog In
Dignified Home Design Competition

+ Grand Prize Winner

+ Designer's Choice Winner

+ Finalist

Luis R. Makianich

ID: 1550

Designer's Choice Award

Currently accepting votes for the Designer's Choice Award.
Remember the ID numbers of your favorite designs.
You will need them for voting.

Voting Ends: Jun 28, 2021
ID: 1550
Vote Now

Diagnostics

The new conditions of the third millennium lead us to rethink our way of life.

We have overwhelmed nature with our accelerated growth and this is causing a reaction that will end an era of destruction of our habitat, as we know it.

We should think about reducing the space that we have appropriated to minimize the effects of this natural reaction, optimized by sharing their use at different times.
Globalization and the different time zones of the planet, could determine a rearrangement of working times worldwide.

Working from home would eliminate the movement of large masses of vehicles at fixed times that cause large traffic jams during peak hours.

The areas to which we must give in are those in which we have abused the appropriation of natural soil, with constructions that have waterproofed the surface of the earth, such as roads, roofs, solar panels, etc. causing the modification of the natural water cycle, as well as air pollution.

Regarding the single-family home, we have usually allocated a room for each use. Thus, a Bedroom is used a third of the day, (8 hours in 24 hours) The kitchen, one hour per meal (4 hours in 24) and so on with each of the uses.
In California, many young people save money on rents, sharing their housing needs to the extent that they are called "Hot Beds", taking advantage of the fact that students and workers sleep at different times.
Thus, it would not be necessary for a house to have more than one bathroom that is used for no more than one hour per day.

Concept
The living area is reduced to multifunctional spaces at different levels to absorb the height between access and soil.
Expansion is the key to achieving the
environmental breadth; with glazed walls and terraces, a small space extends to infinity.
Thus, the main activities take place abroad, yielding the area today built to nature.


The Project

Terrain Conditions
The lot selected is a small piece of land on Arrowhead Lake in California, lying on the mountain side with 30 ft. difference between the lake level to the south, from the access road to the north.

Spatial Design

The livable area is reduced to the kitchen / dining, the living / bedroom, and an attic / office.
Two rectangular livable areas located in different levels with a V shape that opens towards the lake and closes against the mountain, articulated by the glass tube that contains the platform lift.
With this location it is possible to visually and
physically link all the activities that expand radially towards the terraces on each of the levels up to the pier over the lake.

Materiality
Framing: Steel columns and beams Prestressed Vermiculite concrete slab that provide horizontal thermal insulation under radiant underlayment for heating and liquefying the snow on the terraces.

Vertical Enclosures: Exterior walls are prefab with a corrugated aluminum assembly with rigid insulation mounted on site, like the curtain wall used for the elevator and windows.

Luis R. MakianichLuis R. MakianichLuis R. MakianichLuis R. Makianich

PDF Version

View the Listing Sheet PDF
for this submission

View PDF
Join a community of designers.

Classes, competitions, and more for designers like you.

Thank you! Your email has been subscribed.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

More Designs