CoursesCompetitionsLog In
Tiny House Design Competition

+ Grand Prize Winner

+ Designer's Choice Winner

+ Finalist

Megan Sousa & Julian Lai

ID: 1449

Designer's Choice Award

Currently accepting votes for the Designer's Choice Award.
Remember the ID numbers of your favorite designs.
You will need them for voting.

Voting Ends: Apr 26, 2021
ID: 1449
Vote Now

THE SAINT-GÉDÉON HOUSE
The Saint-Gédéon tiny house is located in Saint-Gédéon, Quebec, Canada. The house’s main design driver taps into Canadian cabin culture to create a retreat within the woods that blends seamlessly with its site. The house is designed in a minimalistic manner to both decrease the amount of visual clutter, as well as to emphasize the simplicity of the design. Its form is that of an archetypal house and features large glazing cutouts that are positioned in pairs through rotational symmetry. These cutouts help to interrupt the house’s rather simple form, creating more interest and serving a functional role by providing the interior with daylighting. Both the house’s form and interior follow this idea of simplicity which lets those within the house to focus more on interacting with each other and relaxing within the house.  
To aid the house in integrating with its site, a focus has been put onto material use, which is why the house itself features many local materials. The external grey wood cladding has been chosen for the house to visually blend in with the site and its colour profile aids the house in maximizing solar gain in the winter, helping to save energy. The house’s interior also features a wood that has a softer brown palette to create a warmer cozier interior atmosphere.
The plan also revolves around this mindset of pursuing simplicity. Every program in the house extends outward from the central fireplace. The fireplace acts as a focal point inside the house emphasizing the idea that the house is designed for gathering. The main living area of the house stretches from the central fireplace towards the south end of the house, to maximize daylighting and solar gain, and is then further extended to the exterior porch which expands the total usable living space. The kitchen and bathroom are located opposite the living space at the north end of the house condensing all the utilities in one area. Above the utilities is the reading nook and study area loft which overlooks the living area and out the main south facing glazing.
One problem that the house intends to fix is how to make its spaces feel larger than they are. To tackle this problem, the house is expanded vertically, utilizing tall ceilings and vertical lines to make the house feel larger than it is. The house’s glazing that cuts through the house’s form are all vertical to further the feeling of height that the house gives and are all of substantial size to extend sightlines out from the interior of the house to the site itself, expanding the house in a visual manner. This is most evident with the south-facing glazing which allows for inhabitants to get a full view of the site.

Megan Sousa & Julian LaiMegan Sousa & Julian LaiMegan Sousa & Julian LaiMegan Sousa & Julian Lai

PDF Version

View the Listing Sheet PDF
for this submission

View PDF
Join a community of designers.

Classes, competitions, and more for designers like you.

Thank you! Your email has been subscribed.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

More Designs