CoursesCompetitionsLog In
Tiny House Design Competition

+ Grand Prize Winner

+ Designer's Choice Winner

+ Finalist

Andrew Blumm

ID: 1431

Designer's Choice Award

Currently accepting votes for the Designer's Choice Award.
Remember the ID numbers of your favorite designs.
You will need them for voting.

Voting Ends: Apr 26, 2021
ID: 1431
Vote Now

Los Angeles is suffering from extreme unaffordability in housing and residential land due to low density zoning practices. This means that even tiny homes can become extremely expensive in places where increased density is outlawed. On top of that, the auto dependence of LA has created an interesting phenomenon wherein abundant land, like traffic circles or wide medians, are perpetually underutilized because they are encompassed by high traffic areas.

This tiny home solution attempts to adapt to the negative externalities of these interstitial spaces which simultaneously reduces housing costs due to the undesirability of this land. Meanwhile, climate-conscious systems are integrated into the tiny home to ensure an affordable, equitable and sustainable future. In addition, a beach-oriented form invariably ties the house to LA. Exterior walls resembling abstracted dunes and a bright palette provide a fun aesthetic for owners and viewers.

In order to reduce the unwanted noise of traffic and the high visibility of living in one of these spaces, this home minimizes fenestration towards the street. The resulting lack of sunlight is then addressed by an interior courtyard which opens up on three sides to provide sunlight as well as a quiet, comfortable greenspace for the owner. Furthermore, a double wall encompasses the entire unit with an air cavity inside that further isolates noise while also providing ample space for the integration of plumbing and electrical systems.

Inside the unit, built-in adaptable furniture, including a murphy-bed and fold-out dining table, make an extremely efficient use of space in this 356 square foot dwelling. On the roof, solar panels provide electricity which is stored in a cavity above the kitchen and then dispersed to the dwelling as needed.

The entire building is raised above the ground to create a communal space below where neighbors and friends can gather, garden or simply pass through and enjoy the architecture.

If we are to take the housing crisis seriously, a radical adaptation to our inefficient land use and building patterns is needed. This tiny home provides an innovative solution to many of the problems facing Los Angeles. However, the adaptability of such a structure means it has the potential to be implemented affordably worldwide with low environmental impact.

Andrew BlummAndrew BlummAndrew BlummAndrew Blumm

PDF Version

View the Listing Sheet PDF
for this submission

View PDF
Join a community of designers.

Classes, competitions, and more for designers like you.

Thank you! Your email has been subscribed.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

More Designs