CoursesCompetitionsLog In
Tiny House Design Competition

+ Grand Prize Winner

+ Designer's Choice Winner

+ Finalist

Dominic Quinney

ID: 1401

Designer's Choice Award

Currently accepting votes for the Designer's Choice Award.
Remember the ID numbers of your favorite designs.
You will need them for voting.

Voting Ends: Apr 26, 2021
ID: 1401
Vote Now

The Tiny House developed consisting of two storeys, symbolizing the high-rise skyline (city image) of the Gold Coast, rather than the traditional one-story Tiny House.

The Tiny House that has been designed, is fixed on a permanent concrete foundation rather than on wheels, reason being as if it was on a trailer travelling around, it would require more maintenance. Additionally, the design is not being restricted by the dimensions of a trailer, by having a permanent foundation, additionally it means that it allows for the tiny house to be connected to traditional land utility applications. Furthermore, it would enable it to be transported among different places of the property where there are concrete footings. Footings were chosen with the intention of the house would have enhanced ventilation, minimising ecological consequences of construction and enhance energy efficiency. Reinforced concrete the material favoured for the footings and slabs, attributing to encompassing a high compressive strength and being a durable material. Roof overhanging was a design feature that was utilised as an aesthetic feature, protecting the exterior whilst also sheltered from the elements (Rain) when the windows are open.

The Design consist of two floors, the first-floor embodying, the open plan living concept, that aesthetically creates a sense of openness and creating a walking traffic flow. Sociability and communication were another crucial aspect therefore an open planning living concept was necessary. The open living concept comprised of a lounge room area, kitchenette and wall bench with bar stools, as opposed to of having dining table, a symbol of maximising minimal floor space. Additionally, another example, the bathroom which has a dual-purpose, encompassing of a laundry with washing machine and dryer. The Tiny House incorporated a study/rest area on the second level, providing a quiet and private area for university work, as it is separated from the social living area below.

Natural light and breezes (wind) was another vital aspect in the design, due to the eco-friendly principals that I intended to incorporate in the design. Having only the bathroom having an interior walls, meant that natural lighting and breezes were able to filter through the spaces and the Levels. Windows provided both natural light and breezes, in particular Casement windows were the primary window used in the design, chosen due to maximum ventilation they provide, with an opening of up to 90 degrees.

The design utilities materials that are sustainable and ecofriendly in particular, wood being the principle material, exterior and interior, although other material like bricks for aesthetic purposes and concrete for structural purposes. The design incorporated cleaner and sustainable energy, solar panels which are a renewable energy source and reduces energy costs. Grey water system was implemented in the design, made possible, by having the plumbing systems all in close proximity. This was achieved by having garden above bathroom, water from laundry and bathroom sink transported to the rooftop garden, reducing impact on environment which is important during periods of drought.

Dominic QuinneyDominic QuinneyDominic QuinneyDominic Quinney

PDF Version

View the Listing Sheet PDF
for this submission

View PDF
Join a community of designers.

Classes, competitions, and more for designers like you.

Thank you! Your email has been subscribed.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

More Designs